4 Ocak 2011

Utanma Duygusu İnternet'te Utanma



UTANMA NEDİR ?

insanoğluna bahşedilmiş güzel bir özelliktir. sebep değil sonuç olmasına rağmen ilk bakışta sebepmiş gibi görünebilir. (1) bu farkı ayırt edememe sonucu, yani utanmayı bir sebep olarak görmek, rüzgarın önünde savrulup giden bir yaprak misali insanın oradan oraya sürüklenmesine yol açacaktır.
Çünkü, tek başına bir hissin hissedilmesine veya hissedilmemesine göre verilen kararlar boş bir öznellikten öteye gidemeyecektir üzerinde hatırı sayılır bir şekilde durulmamışsa durumun. utanma durumu için bireyin geliştirdiği öznel tutumu ise çevreden ve kültürden aşırı bir şekilde etkilenecektir. birey, bireyliğini ortaya koyacak bir farkındalık durumundan alabildiğine uzak olacaktır. (2) bu haliyle, yaşadığı toplumun bir piyonu olacaktır ancak.

Utanmak bir sebep değil sonuçtur dedik. (3) bulunduğu durum veya yaşayış tarzı nasıl olursa olsun elindeki verileri, bilgileri* de hesaba katarak eleştirel düşünce tarzını benimseyip kendisine karşı da acımasız olan bireyler... işte böyleleri için, rüzgarın önündeki yaprak tanımı tamamiyle boşa çıkacaktır, nasıl olsun ki? bunlar rüzgarı istedikleri gibi yönlendirebilmektedirler. bulunulan bir durumun, yapılan bir davranışın olası sonuçlarını, getirdiklerini ve götürdüklerini bütün sonuca ulaşma yollarını kullanıp kendilerini hesaba katmadan, eleştiren bireyler tam anlamıyla bireydirler işte.

Utanma bir bilgi ve yetenek işidir. içinde böyle bir yetenek barındıran birey eleştirel bakış açısını ve bilgileri kullanarak bu konuda çok iyi bir konuma gelebilir. eğer, böyle bir yetenek mevcut değilse, eleştirel bakış açısı ve edinilen bilgiler yapılan davranışı haklı çıkarmak için manipüle edilecektir yüksek ihtimalle. yani, yeteneği olan için eleştirel yaklaşım büyük bir hazine iken, yeteneği olmayan için çok da fazla bir anlam ihtiva etmemektedir.

Aslında, utanmanın doğasına inecek olursak, allah'ın insanoğluna güzel bir bahşi olduğunu görürüz. sergilediği davranışın sonucunu en çabuk elden görmeye meyilli insanoğlu için utanma duygusu güzel bir "perde" görevi görmektedir. yani, en basitinden bir insan "utandığı" için yapmayabilir. (4) böyle bir duygu olmasa, günlük hayatın koşuşturmasında bütün insanlardan eldeki bilgiler ve veriler ışığında eleştirel bakış açısı bekleyip buna göre genel geçer bir "utanma" fikri oluşturmak imkansız gibi bir şey olurdu.(5)

Hasılı, utanmak güzel bir duygudur. ama utanma sınırlarının iyi çizilmesi gereklidir. bu da çok kolay bir mesele olmamaktadır. çünkü utanma bir sebep değil sonuçtur. bu sonuç da bizim kendi özelliklerimize, birikimimize, yaklaşımlarımıza göre değişmektedir. yani, utanma konusunda hissettiğine güvenen birey aslında bizatihi kendisine ve çevresine güvenmektedir. bu da yaprak misali rüzgar önünde sallanmaya benzer eleştirel bakış açısı ve eldeki bilgileri ve verileri kullanmadan.

(1) hani "utandığım için yapmıyorum" gibi.
(2) yaşanılan çevrenin tutumu hep en doğru gelecektir böyle insanlara, doğruluğu üzerinde saniye mesai harcamadan. çünkü ilk hissettiği gibi yaşamaktadır ve tutumuna eleştirel tarzda yaklaşmayı bir kenara bırakın, tutumuna gelcek eleştirilere dahi gözü kapalı olacaktır.
(3) hani "bunun doğru olmadığını düşündüğüm için yapmıyorum ve bunu yapmaktan bu yüzden utanıyorum."
(4) utanma gerektirmeyen durumlarda bile aşırıya kaçıp utanılan durumlar yok mudur? vardır elbet.
(5) "şu gibi davranışların sergilenmesi kötüdür, öyledir böyledir" gibi ne ka
dar ahkam kesilirse kesilsin "utanma" duygusunun yokluğunda insanlar kolay kolay yola gelmeyecektir.



İnternet'te Utanma Duygusu

İnsanların internette utanma duygusunu bastırdığını daha çok anlıya biliyoruz. Neden mi ?

Genelde internet kullanıcıların normal hayatlarından daha çok kendini anlatabildikleri sanal bir portaldır çünkü insanlar birebir temas konusunda örf ve adet konularına daha çok önem verdiklerini görmekteyiz.Ama insanların internet kullanırken daha cesur ve daha çüretkar olduklarını görmekteyiz kendi hayatımızdan örneklerde verebiliriz normalde çok çekingen olan insanlar ile internette konuştuğumuz zaman insanların kendilerini anlatma konusunda fazla sıkıntı yaşamadığını düşünüyorum.

 Çünkü ona yardımcı olarak çok sayıda yardımcı ekler mevcut.İnsanlar genelde iletişim konusunda fazla bilğiye sahip olmadığından dolayı kelime kapasitesi ve vücut dilini kullanım acısından biraz eksik kalıyor ama internette vücut diline fazla gerek kalmadan sadece jest ve mimikler ile yaptıkları iletişimin daha iyi olduğunu söyleyebiliriz insanlar tek başına kaldıklarında kendi yaptıklarından utanmazlar fakat toplumun getirdiği baskılardan dolayı gelinen şu durum insanların tüm hareket,düşünce ve ifadelerini kısıtladığını görmekteyim ama internet kullanıcıları bu konuda daha rahat kendi kelimeleri yada bir gördüğü alıntıdan esinlenerek yaptıkları dialoğlarda daha iyi bir iletişim kurduklarını gözlemlemekteyim.

Utanmazlara...
Utanmazlar gemi azıya aldı,
Sersem mayın gibi dolanır bunlar.
Bataklık savunmak bunlara kaldı,
Gönüllü çamura bulanır bunlar.

Bunlar, 
doğru yoldan sapar utanmaz,
Namus defterini kapar utanmaz,
Isırmazsa eli, öper utanmaz,
Dudağı kirlense 
yalanır bunlar.

Kılıktan kılığa her şekle girer,
Doğruya yönelmez, ayağı direr.
Haşmetli eteğe yüzünü sürer,
Merdin paçasında bilenir bunlar.

Yalancı muhbirdir, 
ahlaken fakir,
İktidar yağlamak bunlarca zikir.
Zalimin önünde dualar okur,
Mazlumun ardından ilenir bunlar.

Devletin malına çekinmez dalar,
Birisi ‘höt’ dese,...... yalar.
Her türlü toprağa kökünü salar,
Lağım suyu ile sulanır bunlar.

Şahsi çıkar için 
paralanırlar,
Her dönem birine kiralanırlar.
Eşeğin ardında sıralanırlar,
Deve kervanına ulanır bunlar.

Aldırmaz Nevzat’ın bunca taşına,
Göz diker yoksulun lokma aşına.
Güçsüze zalimdir, çöker başına,
Güçlüden merhamet dilenir bunlar

Halk Ozanı Karamanlı Nevzat


Tolga KOCADÖLÜ Mimari Restorasyon Öğr

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to tolgakocadolu by Professional TK Templates | Contact | About