2 Ocak 2011

Antalya'nın Kaş İlçesi'nde, Likya Dönemine Ait Antik Tiyatro, Yaşama Dönüyor.

ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde, Likya dönemine ait antik tiyatro, yaşama dönüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca antik tiyatroda başlatılan restorasyon çalışması, Aralık ayı sonunda tamamlanacak.

Kaş ziyareti sırasında antik tiyatroda incelemeler yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, deprem ve doğal koşullar nedeniyle birçok noktası yıkılmayla karşı karşıya kalan, oturma sıraları çöken, sahne kısmı yıkılan tiyatronun restorasyonu için talimat vermişti. Restorasyon işi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 650 bin TL'ye Pekerler İnşaat'a ihale edildi. 



Eylül ayı başında başlayan çalışmalardan önce Antalya Müze Müdürlüğü uzmanları kontrolünde sahne ve tiyatro çevresinde antik kazılar yapıldı. Kazılarda çıkarılan taş bloklar taş tarlalarında istiflenerek, röleveleri yapıldı. 500 taşın rölevesi yapılarak kurula sunuldu. Restorasyonda, çıkarılan taşlar yerlerine uygun olarak yerleştirildi, kırılan taşlar birbirine yapıştırıldı. 120 oturma sırasında yenileme çalışması yapıldı. Olmayan taşların yerine yeni 120 taş konuldu. Tüm oturma sıralarında özel maddelerle temizlik çalışması yapılırken, tiyatronun sahnesi yenilendi. 26 oturma sırası bulunan ve 4 bin kişi alan Kaş Antik Tiyatrosu'ndaki çalışmalar, Aralık ayı sonuna kadar tamamlanmış olacak. 

Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, çökmek üzere olan antik tiyatronun yaşama döndürülerek, Kaş'ta yapılacak kültür ve sanat faaliyetlerinin hizmetine sunulacağını söyledi. Kaymakamı Kapankaya, "Yaklaşık üç ay önce başlayan restorasyon çalışmaları sonrasında bugün kültür ve sanat için kullanabileceğimiz bir mekan haline geldi. Burada hem maddi hem manevi olarak bakanlığımızın büyük desteğini gördük. Restorasyon kısa sürede bitirildi. Kaş'a böyle tarihi güzel bir eser bırakıldı. Gelen misafirlerimize, eski Likya'dan kalan güzel bir eseri gösterme olanağına kavuşacağız" diye konuştu. 

MYRA ANTİK TİYATROSU DA RESTORE EDİLECEK 

Antalya'nın Demre İlçesi'ndeki Likya Uygarlığı'nın önemli kenti Myra Antik Kenti'ndeki amfitiyatronun da restore edileceği açıklandı. Restorasyonun ilk aşaması olan amfitiyatronun röleve, restitüsyon (bulunan mimari parçalar ve bilinen bilgiler ışığında eserin çiziminin yapılması) ve restorasyon projeleri işi ihale edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan 585 bin TL ödenekle yapılan ihaleyi, 440 bin TL'ye Nuran Demirtaş aldı. İhaleyi alan firma 5 Aralık 2011 tarihine kadar projeyi bitirmiş olacak. 

Myra Antik Tiyatrosu, Likya uygarlığı kentlerinde bulunan en büyük amfitiyatro. Aşağıda 29, yukarıda 6 olmak üzere toplam 35 oturma sırası bulunuyor. 13 bin izleyici kapasiteli amfitiyatronun, bir de kral locası bulunuyor. Oturma bölümleri çok sağlam olan amfitiyatronun, sahne bölümü yıkılmış halde. 

Ayrıca yine Demre İlçesi'nin Beymelek Beldesi'nde bulunan Beymelek Kalesi'nin de röleve, restitüsyon, restorasyon ve statik projelerinin yapımı ihale edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan 230 bin TL ödenekle yapılan ihaleyi, Cumhur Gürel Mimarlık 105 bin TL'ye aldı. Proje 25 Mart 2011 tarihinde tamamlanmış olacak. 

Demre Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın desteği ve katkıları ile çok önemli iki tarihi eserin yeniden hayat bulacağını belirterek, "Bu tarihi eserler gelecek kuşaklara taşınacak" dedi.



Tolga KOCADÖLÜ Mimari Restorasyon Öğr.

0 Yorum:

Yorum Gönder

 
Designed by: NewWpThemes | Converted to tolgakocadolu by Professional TK Templates | Contact | About